ALGEMENE INFORMATIE

Modellen: Classic Joe, Big Joe, Classic Joe Stand-Alone, Big Joe Stand-Alone en Joe Jr.

 

Onderhoud van de grill

De Kamado Joe grill is gemaakt van hoogwaardige materialen en vraagt dan ook weinig onderhoud. Een grillhoes is de beste manier om de Kamado Joe te beschermen tegen de elementen.

 

As weghalen

De Kamado Joe Classic en de Big Joe zijn voorzien van een makkelijk systeem om as te verwijderen. Vóór elk gebruik dient u met de bijgeleverde asschuiver de resterende houtskool op te rakelen om alle losse as te verwijderen. De losse as valt door het vuurrooster in de aslade. Trek de aslade eruit en gooi de losse as weg. Schuif de aslade weer terug onder in de Kamado Joe en u bent weer klaar om te gaan grillen.

Een- of tweemaal per jaar dient u de binnenkant van de grill wat grondiger schoon te maken. Haal de vuurring en de vuurschaal eruit. Verwijder eventuele asresten en vuil dat zich opgehoopt heeft tussen de onderste helft van de grill en de keramische binnendelen. Veeg de binnenkant schoon met een plastic borstel. Vervolgens haalt u met een veger of stofzuiger het vuil op de bodem van de grill weg. Nu kunt u de keramische onderdelen weer terugplaatsen.

 

Banden controleren

Een- of tweemaal per jaar dient u te controleren of de banden rond de grill nog op de juiste plaats zitten en goed sluiten. Controleer met een inbussleutel en een moersleutel nr. 10 of de moer goed vastgedraaid is. Houd de moer vast met de moersleutel en probeer de inbussleutel rond te draaien; dit zou niet makkelijk moeten gaan. Draai de moer stevig vast als hij los zit. Bevindt een band zich niet precies in het midden van het pakkingmateriaal, draai de moer dan een beetje los zodat u de band op zijn plaats kunt duwen. U kunt ook een stukje hout boven op de band plaatsen en met een hamer lichte tikken op het hout geven tot de band op de goede plaats zit. Draai de aansluiting aan met een moersleutel nr. 10 en een inbussleutel.

 

Schimmel/Meeldauw

Wanneer u de Kamado Joe langere tijd niet gebruikt, kan er vocht in de grill blijven hangen. Hierdoor kunnen er schimmel- of meeldauwplekken ontstaan op het grillrooster of de keramische binnendelen. Die verdwijnen vanzelf, want de Kamado Joe grills zijn zelfreinigend. Gebruik NOOIT bleekmiddel of andere schoonmaakproducten, want die geven een onaangename bijsmaak aan het voedsel.

 

Automatische reiniging

1. Doe houtskool in de grill en steek die aan.
2. Plaats het hoofdrek van het Divide & Conquer-systeem met het X-rek in de bovenste stand. Leg beide platen van de hitteverdeler op het X-rek.
3. Schuif de ventilatieopeningen boven en onder geheel open en wacht tot de temperatuur in de grill gestegen is tot 315 °C. Houd het deksel gesloten.
4. Houd de grill 15 à 20 minuten op een temperatuur van ca. 315 °C.
5. Schuif de onderste ventilatieopening helemaal dicht, wacht nog eens 15 tot 20 minuten en sluit dan de bovenste ventilatieopening.

Hierdoor brandt alle ongewenste aanslag van de binnenkant van de grill. Borstel het grillrooster schoon met een barbecueborstel voordat u weer gaat grillen. Veeg de keramische delen schoon met een zachte stoffer. Ook aangekoekte resten op de platen van de hitteverdeler zouden nu verdwenen moeten zijn. Veeg ze na de reiniging schoon met een zachte stoffer. Worden de hitteverdelers vuil tijdens normaal gebruik, leg de platen dan de volgende keer neer met de vuile kant omlaag. Door de hitte van het vuur brandt de vuile kant dan vanzelf schoon.

 

Scharnier van de Big Joe aandraaien

Na verloop van tijd kan het nodig zijn om het scharnier van de Big Joe aan te draaien. Dit zorgt ervoor dat u het deksel makkelijker kunt openen en dat het deksel blijft openstaan wanneer het geheel geopend is.
1. Sluit het deksel van de grill.
2. Het scharnier bevindt zich aan de achterkant van de grill. Draai met een inbussleutel nr. 10 de twee grootste bouten onderaan vast.
3. Controleer of het deksel blijft staan als het volledig geopend is. Zo niet, sluit het deksel dan, draai de twee bouten aan en controleer het dan opnieuw. Als u de twee bouten helemaal hebt aangedraaid en het deksel blijft nog steeds niet openstaan wanneer het geheel geopend is, neem dan contact op met Kamado Joe voor vervangende veren en een montagehandleiding.

 

Hitteverdeler en pizzasteen

1. Wacht met schoonmaken tot de keramische onderdelen helemaal afgekoeld zijn.
2. Veeg voedselresten weg met een borstel en bewaar de hitteverdeler / pizzasteen binnen op een droge plek.
NIET op een tafel of andere ondergrond plaatsen die niet hittebestendig is.
Keramische platen NIET gebruiken op een kookplaat.
NIET inwrijven met olijfolie of andere bakolie.
NIET reinigen met chemische middelen of water en zeep.
NIET in water leggen, want dan kunnen de platen barsten bij volgend gebruik.

PAKKING VERVANGEN

Vanuit de fabriek wordt de Kamado Joe geleverd met een pakkingsysteem van zeer hoge kwaliteit. Bij normaal gebruik nemen de prestaties van het pakkingmateriaal na verloop van tijd af. Afhankelijk van de frequentie waarmee u de grill gebruikt, kan het nodig zijn om het pakkingmateriaal dat zichtbaar is bij de bak, het deksel en de bovenkant van het deksel om de 2 à 3 jaar te vervangen.

Stappen voor het vervangen van de pakking:
1. Haal de grillrekken en keramische binnendelen uit de Kamado Joe.
2. Snijd de pakking door met een scheermesje of stanleymes zodat u het materiaal eruit kunt halen.
3. Licht de pakking op met een plamuurmes of scheermesje en schraap zo veel mogelijk materiaal eronder weg.
4. Verwijder zo het pakkingmateriaal rondom de gehele bak van de grill.
5. Herhaal stap 2 t/m 4 om het pakkingmateriaal te verwijderen langs de rand van het deksel.
6. Sluit het deksel en verwijder de gietijzeren ventilatieschuif bovenaan.
7. Herhaal stap 2 t/m 4 om het pakkingmateriaal te verwijderen bij de bovenkant van het deksel.
8. Bewerk alle pakkingvlakken licht met een zachte staalborstel of een boormachine met staalborstelkop om zo veel mogelijk pakkingrestanten en lijmresten te verwijderen.
9. Veeg de binnenkant van de grill schoon met een zachte stoffer en veeg alle vuildeeltjes weg.
10. Neem alle pakkingvlakken af met een schoon doekje met aceton om eventuele achtergebleven lijmresten te verwijderen.
11. Neem de rol pakkingmateriaal en snijd een stuk van ca. 61 cm af. Haal de beschermlaag van de zelfklevende achterkant.
12. Plaats het pakkingmateriaal rond de bovenkant van het deksel. Snijd overtollig materiaal af met een scheermesje of stanleymes zodat de randen mooi aansluiten. Ze mogen elkaar een heel klein beetje overlappen.
13. Vouw het resterende pakkingmateriaal precies doormidden en snijd het door zodat u twee even lange stukken hebt.
14. Trek steeds een stukje van de beschermlaag los en plaats de pakking rond de bovenkant van de bak van de grill. Let erop dat u het materiaal NIET uitrekt, maar probeer het juist een beetje in elkaar te drukken.
15. Wanneer de pakking rondom langs de bak zit, snijdt u het overtollige materiaal weg. Zorg er wel voor dat er geen stukje openblijft tussen de twee uiteinden.
16. Herhaal stap 15-16 om de pakking aan te brengen rond het deksel.
17. Sluit het deksel en laat de grill minstens een uur gesloten staan.
18. Het geeft niet als er na het vervangen van de pakking een klein open stukje te zien is tussen de pakkingen aan de voorkant van de grill, achter het handvat. Dat trekt vanzelf dicht wanneer het pakkingmateriaal samendrukt.
19. Plaats de keramische binnendelen terug in de Kamado Joe.
20. Maak een vuur in de vuurschaal en wacht tot de grill een temperatuur van 177 °C bereikt met de ventilatie boven en onder helemaal open. Tijdens dit proces mag u het deksel NIET openen.
21. Wanneer de grill een temperatuur van 177 °C heeft, doet u de ventilatieopeningen boven en onder helemaal dicht. Laat de grill afkoelen tot omgevingstemperatuur. Het deksel moet daarbij minstens 12 uur lang DICHT blijven.

LET OP: zorg er bij het grillen voor dat er geen vetdruppels, sauzen of andere voedseldeeltjes op de pakkingen vallen. Bij hoge temperatuur zouden de pakkingen dan namelijk vlam kunnen vatten. Van kleverige substanties zoals sauzen kunnen de pakkingen aan elkaar blijven plakken, zodat ze losscheuren wanneer u het deksel van de grill opent.